Ce este ratanul?

Ratanul natural provine din regiunile tropicale din Africa, Asia și Australia și este denumirea atribuită celor aproximativ 600 de specii de palmieri.
Fiind considerat un material costisitor pentru realizarea de mobilier, ratanul natural a fost înlocuit cu cel sintetic (polietilenă-PE). Astfel, ratanul sintetic arată foarte natural, însă prezintă avantaje mult mai importante precum rezistența și durabilitatea în timp. Spre deosebire de ratanul natural, pe care trebuie să îl protejezi de intemperii, ratanul sintetic (PE ratan), poate fi lăsat neprotejat în vreun fel.
Marii producători de ratan sintetic se află în tările din Asia de sud-est. În România mobilierul din ratan a devenit mai cunoscut în ultimii 10 ani.

Ce rezistență are ratanul?

Ratanul sintetic prezintă rezistență atât la temperaturi înalte, cât și la temperaturi scăzute (îngheț), nu este nevoie să îl protejați în vreun fel (cum ați proteja lemnul, palul sau fierul), este tratat împotriva UV, ceea ce determină o rezistență mai mare în timp a culorii, este rezistent la umezeală și oferă un mare avantaj, acela de a se curăța ușor – cu jet de apă.

Cum se realizează mobilierul din ratan?

Mobilierul RATTAN NOBLESSE este realizat din două materiale, la care se adaugă accesoriile:

  • Oțel sau aluminiu (ţeavă rotundă, pătrată sau rectangulară, în funcție de model (cu o grosime între 1,5 şi 3 mm) și platbandă cu grosime între 2,5 şi 4 mm)
  • Structura fotoliilor, canapelelor, balansoarelor, este realizată din ţeavă de 1,5 mm, din oţel, sau 2 mm, din aluminiu.
  • Scaunele sunt realiyate din două tipuri de ţeavă, astfel: picioarele pe ţeavă de 2mm si restul profilelor pe ţeava de 1,5 mm. Daca sunt pe structura din aluminiu, vor fi realizate din profil de 2mm.
  • Şnur din ratan sintetic (PE rattan)
  • Accesorii (capace, perne, saltele, balamale, carabine, lanţuri)
  • Saltelele sunt din burete au o densitate situată 3038 kg/mc. Densitatea mare oferă o durabilitate crescută în timp, buretele fiind mai elastic şi revenind uşor la forma iniţială.

Cadrul, pe care este împletit șnurul din ratan, este realizat din oțel sau aluminiu, ambele materiale fiind rezistente la coroziune. Spre deosebire de oțel, aluminiul este mai ușor de manevrat datorită greutății reduse, are rezistenţă mai mare în timp, deoarece nu rugineşte dar are și un cost mai mare. Sudura pe oţel, este realizată cu sârma si gay inert, argon. Sudura pe oţel, este realiyată cu electrozi.
Rezistența aluminiului crește la temperaturi joase și nu devine casant. Totodată aluminiul are un mare avantaj, greutatea foarte redusă ce îl face ușor de manevrat.
Cadrul metalic este curățat, degresat, tratat cu grund și vopsit. Vopseaua şi grundul, folosite sunt antirugina, produse in Italia. Structura, fie se îmbracă integral în șnur din ratan (ex: leagănele și balansoarele suspendate), fie este împletită (ex: canapele, fotolii, scaune). Un şnur din ratan, poate avea lungimea de 1000 m. Ca să putem realiza împletitura, se lucrează cu bucăţi mai mici, astfel, şnurul poate fi înnodat sau petrecut. Nodurile nu sunt la vedere. Șnurul din ratan este 100% HDPE (high-density polyethylene) – din polietilenă de înaltă densitate. Este lesne de înțeles că mobilierul este împletit manual de către personal specializat.

Piesele de mobilier pot conţine accesorii, precum: saltele din burete, perne din umplutură siliconizată (vatelină), capace, lanţ, sfoară, huse impermeabile sau neimpermeabile pentru saltele şi perne.

Buretele folosit are densitate între 21 si 25kg/mc.
Husele pernelor, saltelelor, se pot realiza atât din material impermeabil cât și neimpermeabil. Materialul impermeabil este poliester, conform descrierii producătorului: Impermeabil, Placut la atingere, Rezistent la rupere, Tratat UV. Nu are teflon pe spate, iar apa se poate infiltra pe la cusături.

ATENTIE – atât husele pernelor cât şi ale saltelelor, sunt prevăzute cu fermoar.

DESCRIERE IMPERMEABIL, PRELUATĂ DE PE MAGAZINUL FURNIZORULUI:

Această țesătură din fibre sintetice de poliester se caracterizează prin rezistență ridicată la rupere sau frecare și rezistență la murdărie. O acoperire specială din PU și o finisare suplimentară îi conferă proprietăți impermeabile. Țesăturile OXFORD sunt folosite și ca materiale pentru corturi de grădină, pentru cărucioare pentru bebeluși, îmbrăcăminte, fotolii de exterior și accesorii sportive.

Având în vedere tipul de țesătură și construcția materialului, țesătura OXFORD se caracterizează prin rezistența la apă. În plus, este ușor de curățat, moale și plăcută la atingere. Țesăturile OXFORD sunt disponibile în peste 80 de culori!

Țesătura din poliester OXFORD este recomandată ca tapițerie pentru mobilier de grădină, perne, precum și pentru acoperișuri sau pereți laterali ai corturilor și foișoarelor. Țesăturile impermeabile și durabile OXFORD se dovedesc perfecte și la confecționarea articolelor sportive (genți de plajă, genți sport, rucsaci), croitorie (haine de lucru, veste), în industria zoologică ca material pentru paturile de animale, precum și în producția de cărucioare, huse (grădină și mașină, ciclism, pentru unelte etc.), echipament de pescuit și vânătoare.

Îngrijirea materialului:

Ce culoare poate avea mobila din ratan?

Mobilierul din ratan sintetic se poate realiza în diferite culori și modele. Mai jos aveți culorile pe care RATTAN NOBLESSE poate realiza mobilierul împletit.

Ce fel de mobilier se poate realiza din ratan?

Dupa cum bine știți, ratanul este utilizat la o întreagă gamă de produse, printre acestea enumerăm: scaune și fotolii suspendate, balansoare, leagăne  mese, toate executate pe cadru metalic. Cunoscut prin eleganșa sa și stilul unic, mobilierul din ratan poate fi folosit atât în utilarea modernă a teraselor și grădinilor, cât și în restaurante, hoteluri, la piscină sau plajă.